Pointman Kft.

TEDD MAGAD LÁTHATÓVÁ!

A sikeres önéletrajz titka: kerülj közelebb a vágyott pozícióhoz!

Szerző: Posfai Tünde | 1.Fotón: Posfai Tünde, készítette: Erdős Dániel | 2.Fotó: Pixabay

„Olyan jó lenne végre egy szép, tetszetős CV!”  Te is fogalmaztál már meg ilyen vágyat? Ha igen, akkor írd át az elképzelést. Ugyanis nem a szép, hanem a sikeres, hatékony önéletrajz lesz az, amivel behívnak majd interjúra.

Ismerem, és Neked is átadom ennek a titkát, segítek, hogy olyan önéletrajzod legyen, amivel elérheted, hogy kitűnj a sok száz jelentkező közül.

A sikeres önéletrajz titka: kerülj közelebb a vágyott pozícióhoz! - 1. kép

Azért vagyok biztos a dolgomban, mert tapasztalatokra épülnek a tanácsaim

Az elmúlt 20 évben számos csapatot és céget segítettem felépülni emberi erőforrás oldalról, és magas beválási %-okat értünk el. Ennek az is fontos része volt, hogy értékeltem, szűrtem az önéletrajzokat, kialakított szempontrendszer szerint dolgoztam. 

A pályafutásom alatt egyre mélyebben megismertem a cégek működését, a munkakörök mögöttes feladatait: a pályázó jelöltek CV-jében így nem a hosszú leírásokat, hanem a lényeget kerestem. Ráadásul, időm sem volt általában arra, hogy kisregényekből próbáljam meg kibogarászni azt, ami valóban fontos.

Tudom, mit keres egy HR-es, milyen szempontok alapján dönt úgy, hogy egy jelentkezőt be fog hívni interjúra. Fordulj hozzám bizalommal, SEGÍTEK!

1. Tartalommennyiség

  • a felesleges információk nem kellenek,
  • nem lesz gazdagabb a rólad alkotott benyomás, ha terjengősen írsz,
  • csak helyet foglal azon az 1, maximum 2 oldalon.

2. Dizájn

Nem biztos, hogy a sablon, amit használsz, szimpatikussá teszi majd a pályázatod, nem biztos, hogy a külleme mindenkinek tetszeni fog: de ha benne vannak az információk, amelyekre kíváncsiak, félig már nyert ügyed van.

3. A tartalom maga

Gondolkodj az olvasó fejével! Neki az a lényeg, hogy olyan embert hívjon interjúra, aki nagy eséllyel be tudja tölteni a meghirdetett munkakört. Sőt: ezügyben a CV-den keresztül bizonyosságra van szüksége. Amikor ránéz, amikor beleolvas, ő azt akarja látni, hogy te vagy a potenciális jelölt, akit keres.

Az interjúhoz akkor kerülsz közelebb, ha az önéletrajzodban szereplő tartalom a sikereidre épül és bizonyítja a rátermettségedet.

Nézzünk erre pár egyszerű példát:

  • értékesítő vagy, és a korábbi pozícióidban teljesítetted a kiírt bevételi terveket;
  • kontrollerként igazoltan pontosabb és precízebb riportokat adtál el, mint a cég történetében addig bárki;
  • HR-munkatársként a munkáltatói márka építésében hatékonyan vettél részt, a jelöltélmény-visszajelzések pozitívak voltak;
  • marketingmenedzserként megháromszoroztad a cég látogatóinak számát az online felületeken;
  • létesítmény-üzemeltető pozícióban a kollégáiddal meghatározott időn belül értétek el a gördülékeny belső szolgáltatást;
  • szoftverfejlesztőként egy sikeres termék létrehozásában van benne a tudásod, amely megalapozta az érzékeny adatok védelmét.
  • Stb.

Ilyen és ehhez hasonló információknak kell szerepelnie egy sikeres önéletrajzban, mert a sikereid a személyes márkádat (self-brand, me brand, personal brand-ed) jelentik. Ezek azok a „vonásaid”, amelyek segítenek kitűnni a többi jelentkező közül. Képzeld el úgy, mintha az önéletrajzod egy prospektus lenne. Mit ajánlanál benne magadról? És hogyan ajánlanád magad, ha tudod, hogy csak pár másodperced van kitűnni?

Biztos vagyok benne, ha most leülsz, és ebből a szemszögből nézed a karrieredet, te is össze tudod szedni a sikereidet és érdemeidet.

A sikeres önéletrajz titka: kerülj közelebb a vágyott pozícióhoz! - 2. kép

Az irány tehát: tevékenységed ⇒ kitűzött célok a korábbi pozíciódban ⇒ elért sikereid.

4. Extra tippek

Ha álláskereső vagy, világos, hogy szükséged van egy hatékonyabb önéletrajzra a korábbinál. De ha most épp megfelel számodra a munkahelyed és a pozíciód, egyszer akkor is kell majd új CV. Nagyon nehéz a váltáskor, élesben összeszedni az elmúlt éveid sikereit, érdemes folyamatosan frissen tartani az önéletrajzodat. Így az bármikor bevethető lesz, ha arra kerülne sor.

Eszedben sincs önéletrajzírással próbálkozni? Akkor írasd meg velem! Nálam ugyanis igényelhetsz önéletrajzírás szolgáltatást, így nem kell a szerkezeten és megfogalmazáson gondolkodnod, vagy azon gyötrődni, mire harapna rá egy HR-es. Én tudom. Kerülj közelebb az álompozíciódhoz!