Pointman Kft.

TEDD MAGAD LÁTHATÓVÁ!

A sikeres álláskeresők 5 ismérve – Te közéjük tartozol?

Szerző: Posfai Tünde | Fotó: Pixabay

Mint az élet és a karrierépítés minden területén, úgy az álláskeresésben is vannak olyan tulajdonságok, hozzáállás-béli jellemzők, amelyek egyik embert sikeressé teszik a másiknál. Lehet veleszületett szerencsére fogni, ha az egyiknek hatékonyabban megy az álláskeresés, de valójában olyan dolgok állnak a siker mögött, amelyek befolyásolhatók. Hogy Te se maradj ki a tudásból, és még ma elkezdhesd a változtatást, megosztom ezeket az ismérveket.

Ha pedig bármilyen kérdésed van, segítségre van szükséged a siker érdekében: tudod, hol találsz, csak ÜZENNED kell nekem.

A sikeres álláskeresők 1. ismérve: beleteszik, amit kell!

Projektként fogják fel az álláskeresést, nem szükséges rosszként. Vagyis, nem úgy csapják fel a laptopot reggel, hogy „na, tuti ma se lesz semmi, de azért megnézem, mert muszáj…”, hanem hajlandóak

  • időt,
  • pénzt,
  • energiát

áldozni arra, hogy fejlesszék magukat e téren is. Merthogy, ha követed a blogom, már jól tudod: az álláskereséshez van számos fontos tudnivaló, amit szükséges a siker érdekében elsajátítani. A sikeres álláskeresők fejlesztik magukat, és a fő céljuk – ezt írd ki magadnak jól látható helyre, – hogy MEGFORDÍTSÁK a helyzetet. Vagyis álláskeresőből keresett munkaerővé váljanak.

A sikeres álláskeresők 5 ismérve – Te közéjük tartozol? - 1. kép

A sikeres álláskeresők 2. ismérve: tudatosak a céljaikat illetően

Nemcsak „gyorsan kéne valami” felkiáltással végzik az álláskeresést, hanem képesek konkrét célokat meghatározni.

  • Magasabb pozíció elérése;
  • hasonlót keresnek, mint a korábbi helyük volt, csak az ottani bizonytalanságok nélkül;
  • esetleg van konkrét álomállásuk;
  • vagy sokkal több pénzt szeretnének keresni.

Ezeket kitűzik maguk elé, és így indulnak el.

A sikeres álláskeresők 3. ismérve: tudják, hogy a minimum nem elég

Sokan vannak úgy az álláskereséssel, hogy gyorsan frissítik, majd szórják ide-oda az önéletrajzukat, és ezzel „le is van tudva” az álláskeresés. Azonban a sikeresek másképp állnak hozzá. Egyrészt, kialakítanak egy akciótervet, másrészt, hiába alkalmazottak szeretnének lenni, nem pedig vállalkozók, - a hétköznapi nyelvben angolul is használatos self-brand, me brand, personal brand-et -, azaz személyes márkát  építenek maguknak, maguk köré. A terveiket lépésről lépésre betartják, esetleges kudarcaikat pedig előnyükre fordítják: kesergés és önmarcangolás helyett tanulnak belőlük. Ha elakadnak, akkor sem opció számukra a feladás, helyette inkább szakértői segítséget kérnek.

Számos sikeres álláskereső fordult már hozzám, amikor azt érezte, mederbe kéne terelni mind az álláskeresési akciótervét, mind pedig a személyes márkáját. Te se halogasd a döntést, ha mihamarabb el szeretnél helyezkedni.

A sikeres álláskeresők 4. ismérve: befektetés-megtérülés irányú szemlélet

Pénz? Energia? Szabadidő? Meglévő állás mellett az új pozícióba való időbefektetés? Tudják, hogy ami most áldozatnak tűnik, a jövőben megtérül. A sikeres álláskeresők nem bujkálnak a kiadások és befektetések elől, hanem világosan megkeresik, hol van a helye a céljaik elérésében mindennek, és befektetéseikkel végül hogyan tesznek majd szert jobb lehetőségekre.

A sikeres álláskeresők 5. ismérve: tudják, hogy megéri…

„Van, amikor nyersz. Van, amikor tanulsz.” Tartja a mondás, ők pedig azonosulnak ezzel. Ha épp nincs állásuk, tisztában vannak vele, hogy a saját befektetéseiken múlik a mihamarabb beköszöntő siker. Ha pedig aktuálisan is dolgoznak valahol, akkor tudják, hogy még a kellemetlen tapasztalatok is segítenek…

  • Például abban, hogy naprakész munkaerőpiaci ismereteik legyenek;
  • minden kapcsolatfelvétel és interjú segít, hogy megmaradjon a rutinjuk;
  • és persze, túlzás nélkül, minden lehetőségben ott rejlik az álomállás és a karrierépítés esélye.

Miért ne lehetne neked is profi személyes márkád, hogy maguktól repülhessenek hozzád a vágyott „sült galambok”?  Egyeztessünk ITT!