Pointman Kft.

TEDD MAGAD LÁTHATÓVÁ!

Élezd a fűrészt!

Soha nincs korán elkezdeni az álláskeresésre való felkészülést. Amennyiben követed a piacot, frissíted a munkaerőpiaci belépőkártyáid, felkészíted és láttatod magad, annál könnyebben megy majd egy konkrét állás megpályázása. Ha pedig már benne vagy a folyamatban, akkor abból csak még többet tanulhatsz a sikeres álláskeresés érdekében.

Ügyfelem 4 hetes aktív álláskeresése után a következőkről számolt be, ami mindenkinek hasznos információkat tartalmazhat.

Élezd a fűrészt! - 1. kép

„Az aktív álláskeresésre egy project-ként érdemes tekinteni, aminek értékesítendő végterméke maga a munkavállaló szakember.

Mint minden project esetén, itt is erőteljes hangsúlyt kell fektetni a következőkre, ugyanis életképes management nélkül eme vállalkozásunk halálra van ítélve:

Project tervezés és kellő felkészültség, Erőforrás kezelés, Költségtervezés, Kockázatelemzés, Követelmény elemzés, Üzletiterv, Ütemterv, Marketing, Prezentáció, Kapcsolattartás stb.

A felsorolt fogalmakkal kapcsolatos részletes tanácsadás nem az én posztom, erre rengeteg megfelelő és szuper szakember létezik.

A fentiekből adódóan az álláskeresés igen sok ráfordítással jár és embert próbáló feladat lehet, épp ezért, ha elhatározásra jutottunk, akkor nem szabad tétlenkedve tovább ülni a babérjainkon, mert minden perc számít!

Nyilvánvaló, hogyha minél előbb szeretnénk egy, az elvárásainknak megfelelő új pozícióhoz jutni, akkor hatványozottabb erőfeszítésekkel kell önmagunk termékét piacra dobni és a lehető legtöbb helyen eladásra kínálni, mert Ő ugyan nem veszi meg saját magát.

A gyorsított ütemezés sajnos teljes embert kívánó feladat, így fix állás mellett nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető, ha csak a napi szintű, folyamatos telefonos/online készenlétet, a többszöri HR-es és szakmai interjúztatásokat, és a szakmai teszt írásokat is tekintjük.

Megjegyezném, hogy az imént elhangzottak esetén, minden korábbi hasonló tapasztalatra építve érdemes megfelelően felkészülnifejleszteni az önéletrajzunkat, hogy egyre sikeresebb és sikeresebb pozíció betöltési folyamatokban lehessen részünk, ami nem utolsósorban jótékony, önbizalom növelő hatásokkal is bír.

Ha csak korlátozottan szentelünk az álláskeresés oltárán, akkor halmozottan előfordulhat, hogy kicsúsznak lehetőségek a kezeink közül, vagy csak épp nem jutunk a kívánt ajánlatok közelébe belátható időn belül. Így nehéz, de persze tudom áldozatokat hozni sem egyszerű.

Szintén személyes tapasztalataim alapján, fontos lehet még egy betöltendő munkakörrel kapcsolatban, az aktuális piaci igények és kifejezéshasználat előzetes, valamint folyamatos felmérése, erőteljesen ajánlott esetleges elsajátítása, mert hiába a stabil tapasztalat adott területen, előfordulhat, hogy amíg mi egy munkahely meghatározott körülményei között töltöttük az elmúlt éveinket, a figyelmünket elkerülve, a világ alapjaiban modernizálódott.”

Koré-Molnár Gábor, Software Architect