Pointman Kft.

TEDD MAGAD LÁTHATÓVÁ!

Elutasítás vagy siker? Ezen múlik az eredmény, ha pályaváltó vagy

Szerző: Posfai Tünde | A cikk anyaga 2020.12.07-én hangzott el a Karrierirány podcast adásában; ez a beszélgetés került kompakt, tagolt módon írott feldolgozásra. Az interjút köszönöm Éri Sárának.

Mire gondol a HR-es, amikor egy pályaváltó önéletrajzát látja? Hogyan lehetséges lenyűgözni a munkáltatót az adott területen akár teljesen kezdőként is, egy másik pályával a hátad mögött? Erre adok választ a pályaváltással foglalkozó blog-sorozatom második részében. (Vagyis egy kicsit belenézhetsz a HR-esek fejébe a segítségemmel.)

Korábbi bejegyzésemben már összeszedtem Neked mindazt, amire pályaváltóként szükséged lehet az álláskeresésre való felkészüléstől a munkavállalói személyes márkád építéséig.

Most a következő lépcsőkkel ismertetlek meg, mert természetesen, a folyamat általában nem ér véget a megfelelő önéletrajzzal, LinkedIn profillal, illetve egyéb online jelenlétekkel.

Így tűnj ki a kiválasztási folyamat során!

 • Nagyon fontos a belső motiváció! Mutasd meg a lelkesedésed, elkötelezettséged a terület iránt, ahol a képességeidet kamatoztatni szeretnéd.
 • Ehhez mindenképpen gyűjts előzetes tudást, információkat az adott szféráról és munkakörről, ne alapozd csak egy ideára a pályaváltást!
 • Ennek köszönhetően a megfogalmazott és kifelé kommunikált motivációd is reális képet mutat majd, felkészültebb leszel a kiválasztási folyamat lépései során.
 • Plusz: komoly előny minden korábbi, ám az új munkakörhöz transzferálható tudásod és tapasztalatod! Például: nyelvismeret, szerzett készségek, vagy egy adott részfeladat, amit huzamosabb ideig végeztél.

Hoztam is erre néhány példát:

Egy szállítmányozási szolgáltatást végző logisztikai koordinátor pénzügyi munkatárs pozícióra szeretne váltani. Részéről transzferálható értékek a korábbi számlázási részfeladatai, illetve precíz elemző képességei.

De említhető a korábbi cikkemből áthozva a pénzügyről cukrászatra váltó hölgy példája is, ahol a hobbija, elkötelezettsége, autodidakta módon szerzett tudása keltette fel a jövendőbeli munkáltatója figyelmét!

A lényeg minden esetben, minden sikernél ugyanaz: legyél tisztában az értékeiddel, hogy aztán ezeket láttatni tudd.

Elutasítás vagy siker? Ezen múlik az eredmény, ha pályaváltó vagy - 1. kép

„Ez így mind szép és jó, de…”

A sikertörténetek és sikertippek után időszerű, hogy felmerüljön Benned a kérdés: mit látnak a munkáltatók egy pályaváltóban?

Mivel a pályaváltásod sikeréhez rengeteget tesz hozzá, hogy tudj a munkáltató fejével gondolkodni, ebben is segítek most Neked. Bár alapvetően sokkal kevésbé zárkóznak el a cégek a pályaváltók elől, mint azt sokan gondolják, kérdéseik mindig vannak.

A HR-es feladata az, hogy a legmegfelelőbb jelöltet találja meg, amiben, például hozzáállás tekintetében benne vannak a pályaváltók is. A döntésbe azonban nemcsak az alkalmasság játszik bele, hanem a vállalati belső környezet esetleges befolyásoló ereje is.

 • hány jelöltből kell választani?
 • mennyire sürgős, hogy be legyen töltve az adott állás?
 • van-e hosszabb idő a betanításra?
 • mennyi kollégát keresnek az adott munkakörre?

Amit jellemzően egy HR-es a jelöltekben keres, az a KULCSÜZENET. Eddig több, mint 100 toborzást és kiválasztást végző kollégával dolgoztam már együtt, és pályaváltók jelentkezése esetén mindig két fontos kérdésük volt:

 • Vajon miért adta be a pályázatát?
 • Vajon mire lehet ő jó nekünk?

Érdemes ezeket magadban, magadról megválaszolni, és ennek fényében pályázni!

Az apróság, amin áll vagy bukik minden, ha pályaváltó vagy

Ha a pályázatban semmilyen utalás nincs arra, hogy az értékeid és a terület / cég elvárásai átfedésben vannak, akkor automatikusan el fognak utasítani. Itt a HR-es azon feltevése is bizonyításra kerül, hogy csak egy próbát tettél, de nem gondoltad komolyan a váltást.

Amikor azonban a CV-d figyelemfelkeltő, és világos utalások szerepelnek benne a szándékodra, motivációdra és rátermettségedre, akkor bekerülsz a lehetséges jelöltek „talon” listájába: bízik a HR-es abban, hogy lesz egy másik jelölt is, aki hozza mindezeket, és több az adott területen szerzett tapasztalata, de rólad sem feledkezik el. Vagyis próbálkozóból pedig olyan jelöltté válsz, aki szerepel a toborzó esetleges terveiben.

Ezt követően, ha a körülmények is megfelelnek ehhez, egy rövid telefonhívást minimum megejt majd feléd a HR-es, méghozzá ezzel a kérdéssel:

MIÉRT ADTAD BE A JELENTKEZÉSED?

Merj bízni a sikerben: ezekből az okokból választanak szívesen pályaváltót a munkáltatók

A HR-esek a minél nagyobb beválási %-ra fókuszálnak, hiszen a toborzás-kiválasztás folyamata igen költséges:

 • felértékelődik a belső motivációd, hosszútávú elköteleződésed és a transzferálható tudásod, képességed is, amivel rendelkezel;
 • fontos lehet minden olyan új szemszög, szempont és látásmód, ami még nincs jelen a csapatban, de hasznos lehet a cégnek;
 • mindezek feltárása természetesen a toborzón is múlik.

Hogy ismét egy példával éljek: az előző cikkben szerepeltettem egy 15 éves étteremvezetői tapasztalattal bíró munkavállalót, aki ruhakereskedelmi üzletvezető helyettes pozícióra pályázik. Bár a kiválasztás során nyilvánvaló a szféra-tapasztalat hiánya, vezetői készségei, kvalitásai és gyakorlata a kereskedelmi területre könnyedén átültethető. Vegyük csak alapul például a vendégekkel vagy vásárlókkal való kommunikációt, illetve a feladatok delegálásának képességét!

Pályaváltóként máshova kerül a fókuszod, mintha egyszerűen csak állást keresnél – de a folyamat alapja ugyanaz. Elakadás, kérdés esetén, ha sikeresen és profin szeretnéd véghezvinni a pályaváltást, várlak egyéni, tanácsadói konzultációmon!